fbpx

Έλεγχος αναβάθμισης Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών

Σύμφωνα με την αποφάσεις του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. (A 1024/31-1-2020, Α 1102/29-4-2020, Α 1175/23-7-2020), αναβαθμίζονται οι Φορολογικές Ταμειακές Μηχανές και ΑΔΗΜΕ που έλαβαν έγκριση με τις διατάξεις των τεχνικών προδιαγραφών της ΠΟΛ 1220/2012, καθώς και όλες οι ΕΑΦΔΣΣ μέχρι την 31/10/2020. Μετά την αναβάθμιση πρέπει να είναι σε θέση να αποστέλλουν στην ΑΑΔΕ την Ημερήσια αναφορά ημέρας Ζ, και να τυπώνουν στο παραστατικό ή στην Απόδειξη ένα QR code με τα στοιχεία του παραστατικού.

Πως όμως μία επιχείρηση ή ο Λογιστής της θα μπορεί να ελέγξει ένα όντος αναβαθμίστηκε η Φορολογική Ταμειακή Μηχανή ή η ΕΑΦΔΣΣ της?

Να πάρουμε τα βήματα με την σειρά. Δεν σημαίνει πως εφόσον το παραστατικό ή η Απόδειξη λιανικής που εκδίδουμε έχει το QR code η εταιρεία έχει καλύψει την υποχρέωση σύμφωνα με τις παραπάνω αποφάσεις του διοικητή της ΑΑΔΕ. Η παραπάνω απόφαση αναφέρει πως

“Κατά την διαδικασία αναβάθμισης, απαιτείται μια δοκιμαστική διαβίβαση δεδομένων και επιβεβαίωση ότι το QR code διαβάζεται σωστά παρουσιάζοντας τα δεδομένα της απόδειξης σε smartphone”.

Επόμενος θα πρέπει ο επιχειρηματίας ή ο Λογιστής του να προβεί στον παρακάτω έλεγχο ώστε να μην βρεθεί προ εκπλήξεων. Παρακάτω αναγράφουμε αναλυτικά τα βήματα.

  1. να επισκεφτεί την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ και να επιλέξει Επιχείρησης https://www1.gsis.gr/tameiakes/myweb/esend.php
  2. Να κάνει εισαγωγή τους κωδικούς Taxis και στην συνέχεια να μεταβεί στις ΡυθμίσειςΕΑΦΔΣΣ – Ταμειακές – Διόρθωση ΑΜΔΙΚΑ – AES KEY – Εταιρεία συντήρησης
  3. Στην συνέχεια θα εμφανιστεί μία κατάσταση με τους ενεργούς Φορολογικούς Μηχανισμούς και Ταμειακές Μηχανές της εταιρείας, όπως φαίνεται παρακάτω στην εικόνα.ΑΑΔΕ AES KEY
  4. εδώ να πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στην στήλη Τελευταία προσπάθεια αποστολής. Όπου θα πρέπει να αναγράφεται μία ημερομηνία, δεν πρέπει να αναγράφεται η λέξη (Άγνωστη).
  5. Εάν έχουμε προβεί σε αναβάθμιση του Φορολογικού Μηχανισμού και της Ταμειακής Μηχανής και βρούμε την λέξει Άγνωστη δεν έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ΑΑΔΕ, και θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με την εταιρεία που έκανε την αναβάθμιση ώστε να την ολοκληρώσει.